Tartu Kutsehariduskeskuse õpilane Mihkel Manglus on kuldmedaliga noorkokk
25.10.2012 toimus toidumessi „Tallinn FoodFest“ raames taaskordne kutsevõistlus „Noorkokk 2012“. Tartu Kutsehariduskeskusel on põhjust taaskord rõõmustada ja õnnitleda meie kokaeriala IV kursuse õpilast Mihkel Manglust, keda tunnustati kõige säravama medaliga kutseoskuste eest kokana. II ja III kohale tulid õpilased Tallinna Teeninduskoolist. “Noorkokk 2012” võistlusel oli finaliste kokku 8, sh veel teinegi meie kooli kokaeriala õpilane Merino Lastik.
Kuldmedalisti juhendaja kutseõpetaja Tiina Kärneri sõnul on Mihkel jätkuvalt stabiilset kõrget taset näidanud – möödunud aastal tuli noormees võistlusel „Nooruslik Kevad 2012“ II kohale noorte kokkade seas. Ettevalmistusel kuldmedalivõistluseks keskenduti teemakohaste toitude kokkuseadmisele, maitsete omavahelisele sobivusele, töökorraldusele ja ajas püsimisele. Kuna Mihkel saabus alles 12.10.2012 tagasi Saksamaalt, jäi tal ettevalmistusaega vähe aga sellele vaatamata suutis ta koondada oma väärtuslikud kogemused Belgiast, Saksamaalt ja restoranist Tchaikovsky.
Eelvoorus osalemiseks esitas võistleja à la carte pearoa ja desserdi retseptid. Võistluse lõppvoorus tuli osavõtjatel sama sisuga toidukorvist, mis oli eelvoorus, valmistada pearoog ja dessert. Pearoa kohustuslikuks tooraineks olid seekord lõhefilee ja siiamari. Lõhefilee tuli valmistada sous vide – meetodil, temperatuuril mitte üle 60ᵒC. Lisaks pidi põhiroa üks komponentidest olema Hollandi kaste (Sauce Hollandaise). Dessert pidi sisaldama Eesti kõrvitsat ja mett.
Roogade valmistamiseks oli aega antud 2,5 tundi. Võistluste hindamiseks moodustas korraldustoimkond oma professionaalsete oskuste poolest pädeva ja Eestis autoriteeti omava kohtunikekogu, kuhu kuulus 5 liiget.
Rudolf Visnapuu, Eesti Peakokkade Ühenduse president ja restorani Mannerheim peakokk märkis, et võitja väljaselgitamisel osutus määravaks Mihkel Mangluse valmistatud roogade ühtlaselt kõrge tase ja stabiilsus nii välimuse, maitse kui lõhna tasakaalu osas.
Esimese ja teise koha võitjatel avaneb võimalus treenida Eesti parimate peakokkade käe all. Esikolmikut autasustati Eesti Peakokkade Ühenduse auhindade ja diplomitega, lisaks olid eriauhinnad võistluste sponsoritelt ja toetajatelt.
Võistlus on mõeldud Eesti kutseõppeasutuste toitlustuse eriala õppuritele ning toimus seekord seitsmendat aastat järjest. Lisaks õpitud kutseoskuste näitamisele soovitakse võistlustega tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse mainet. Eesmärgiks on ka tulevaste kokkade seas Eesti köögi järjepidevuse propageerimine läbi innovaatiliste ideede, mis arendaksid edasi kodumaist klassikalist kööki ning oleksid Eesti köögi tulevaseks visiitkaardiks nii kodu- kui ka välismaal.