AEHT 2024 kuldmedalist Markus Kallas – kas sündinud kokaks või õppinud meistriks?
17-aastaselt Euroopa kuldmedalistiks tõusmine pole niisama saavutus – see nõuab kirge, andekust ja pühendumust. Markus Kallas, Valgast pärit noor kokk, on selle kõik kokku pannud ning näidanud, et unistuste poole püüdlemine võib viia hämmastavate tulemusteni.
Markuse karjääriredeli esimene aste oli Valgas oma onu “Lilli Restoranis” ja võib öelda, et kokanduspisik nakatas teda juba õige varakult. Võib-olla oli ta kokaks määratud juba siis, kui lapsena koos emaga mannavahtu kloppis või oli märk see, et tema lemmikoiduks olid lapsena kommid?
Kui küsida, miks just kokandus, siis Markus vastab naerdes: „Sest see oli asjade loogiline jätk!“ Markus astus VOCO koka erialale otse põhikoolist ja on täna alles teisel kursusel. Aga ta on juba võistlustelt kulda noppinud – nii et, jah, järgmine VOCO superstaar on sündinud. Võiks öelda, et see on olnud teekond Valgast Euroopa tegijaks.
Fotol vasakult: Markus Kallas ja tema juhendaja VOCO kutseõpetaja Markus Pärn
Kuldne teatevõistlus ja flambeeritud võit
Rahvusvaheliselt turismi- ja hotellikoolide võistluselt AEHT 2024 tõi Markus kuldmedali koju – ja seda täiesti cool’il moel. Võistlusel osalesid parimad noorkokad 30+ riigist. Võitmine tähendas tõelist meistriklassi demonstratsiooni – mitte ainult toidu valmistamisel, vaid ka tiimitöös, stressitaluvuses ja loomingulisuses.
AEHT kokkade teatevõistluse meeskonnad pandi kokku loosi teel ja Markuse tiimikaaslasteks said noored kokad Austriast ja Hollandist. Asja muutis huvitavaks – ja samal ajal keeruliseks – see, et kõigil tiimiliikmetel olid tugevad ja erinevad visioonid võistlusroogade osas. Nii tuli enne võistlust maha pidada tulised arutelud, mis lõppesid alles hilisõhtul kell 23.30, kui Markus ja tema juhendaja tiimikaaslaste hotelli sõitsid, et plaanid lukku lüüa.
Võistlusel tuli valmistada mitu rooga, mis tõid esile Euroopa köögikultuuri: heeringa tartar, Läti rahvuspirukas peekoniga ja seasisefilee Hollandi kastmega. Hinnati mitte ainult toidu väljapanekut ja maitset, aga ka hügieeni ja noakäsitluse oskusi. Markus lisas omalt poolt tuld veelgi juurde – sõna otseses mõttes! -flambeerides seasisefileed Riia palsamis. Selline show sai ka kohtunikelt lisapunkte. Üks kohtunik andis isegi vihjeid pöidlaga: iga suutäis teenis uhke 👍
Auhinnagalal oma nime kuuldes oli Markuse emotsioon laes. „See hetk oli täiesti kirjeldamatu,“ meenutab ta. Ja kus ta oma kuldmedalit hoiab? Loomulikult ühikas kapi peal.
Magusa hingeeluga meisterkokk
Markuse magus pool tuleb hästi esile, kui rääkida tema lemmiktoitudest: šokolaadifondant on tema köögis üks lemmikuid valmistada. Lapsest saadik on ta armastanud ka komme – nagu tõelisele magusasõbrale kohane.
Aga köögis tunneb ta end mugavalt ka steike ja pardifileed tehes. „Vabal ajal läheb lihtsamalt,“ tunnistab ta naerdes. „Siriuse kiirtoit või hakklihakaste ajavad asja ära!“
Kus saad Markuse kokkamist maitsta?
Markus plaanib oma praktika teha Tartu mainekas restoranis Pompei, kuid seni töötab ta hoopis Lõunakeskuse McDonald’sis. Kui küsida, miks selline valik, on tal vastus valmis: „Paindlikud tööajad, konkreetsed ülesanded ja hea seltskond.“ Nii et kui soovid Euroopa kuldmeistri burgerit proovida, tead täpselt, kuhu minna!
Unistused, mis viivad tippu!
Markuse teekond näitab, et ka väikesest kohast pärit noor, kellel on kirg ja pühendumus, võib jõuda rahvusvahelisse tippu. Tema lugu on inspireeriv eeskuju kõigile, kes unistavad suurelt. Ta näeb oma tulevikku kindlalt kokanduses, pürgides peakoka ametisse. „Köök on see, kus tunnen, et olen omas elemendis,“ ütleb ta. Kui tema sihikindlus ja loomingulisus püsivad, on tal ees helge tulevik täis maitsvaid saavutusi.
Markuse lugu tõestab, et pühendumine ja kirg võivad avada uksed, millest ei oska unistadagi. Kes teab – järgmine kuldmedalist võib olla just sinu klassivend või naaber. Aga miks mitte Sina ise?
Markusele soovime igaljuhul kõrget lendu, rohkelt inspiratsiooni ja jätkuvat kirge oma unistuste täitmiseks!