Alustati õpilaste rohetehnoloogia teadlikkuse suurendamise projekti „Juurest õieni – jäätmevabadus!“ tegevustega
Keskkonnainvesteeringute Keskus eraldas Euroopa Liidu heitkoguse kauplemise süsteemi vahenditest toetust 10.-12. klassi õpilastele suunatud rohetehnoloogia teadlikkuse suurendamise projektidele, millesse annab oma panuse ka Tartu VOCO.
Toetuse laiem eesmärk on suurendada üldhariduskooli 10.-12. klassi õpilaste teadlikkust rohetehnoloogiast ja kliimamuutustest. VOCO projekti “Juurest õieni – jäätmevabadus!” eesmärgiks on tõsta VOCO Toidukooli 2. kursuse koka eriala õpilaste teadlikkust jäätmeteta majandamisest ning taimse toidu eelistest keskkonnale.
Projekt keskendub peamiselt ringmajandusele ning projekti käigus toimub mitmeid lõimitud tegevusi – ehitusest toidu valmistamiseni, kus õpetajad loovad õppetöö läbiviimiseks tingimused, mis soodustavad kestliku õppekeskkonna kujundamist, tuginedes rohelisele mõttelaadile, säästlikule majandamisele ja ressursside tõhusale juhtimisele alates tootmisest ja tarbimisest kuni jäätmete käitluse ja taaskasutuseni.
Projekti raames omandavad VOCO Toidukooli koka eriala õpilased teoreetilisi teadmisi läbides eritoitumise mooduli, tehes sj retseptide katsetusi. Retseptide koostamisel lähtutakse Zero Waste põhimõttest ehk jäätmete tekkimine, materjalide, koostisosade, vahendite ja vee kasutamine viiakse miinimumini või jäätmeid ei teki üldse.
Projekti lõpptulemusena valmib maitsetaimede sein, mis hakkab peamiselt paiknema kolledži õpperestoranis, pakkudes nii praktilist kui esteetilist lisandväärtust õpperestorani sisekujundusse. Maitsetaimede sein valmistatakse VOCO Ehituskooli õpetajate, õpilaste ja Inseneriakadeemia elektriku eriala õpetajate juhendamisel ning see on lõimitud koka eriala õpilaste uue valikaine “Pisirohe” õppetegevustega, mille raames omandavad õpilased kogu taimekasvatuse elutsükliks vajalikud teadmised – külvist lõikuseni.
Lõpptulemuseni jõudmiseks kavandatakse erinevaid lisategevusi, mis aitavad kaasa jäätmeteta majandamise teadlikkuse tõstmisele ning toitumis- ja tarbimisharjumuste keskkonnasõbralikumaks kujundamisele – näiteks valmisid projekti eeltegevusena VOCO ehituskooli abiga kompostkastid, lisaks külastatakse tootmisettevõtteid ja ülikoole, viiakse läbi toidu degusteerimisi ning toimuvad toidualased töötoad toidukunstnik ja -ekspert Maru Metspalu eestvedamisel.
Projekti lõpptulemust e maitsetaimede seina koos degusteerimisega presenteeritakse kolledži õpperestoranis enne projekti lõppu 2026. a maikuus.
Õpilaste rohetehnoloogia teadlikkuse suurendamise projekt „Juurest õieni – jäätmevabadus!“ (Kliima.7.01.25-0372) viiakse ellu Eesti riigi toetusega.
Projekti juht: