fbpx
Tagasi

Veebruari teises pooles toimus Riias võistlus, kus omavahel võtsid mõõtu kolme riigi kutsekoolide esindajad. Tartu Rakenduslikku Kolledžit esindajad lihameister Naira Olar ja kondiitri eriala õppur Diana Fokina – mõlemad tõid koju 2. koha.

Võistlus toimus 22.-23. veebruaril ning tõi Riiga kokku 22 osalejat kolmest Balti riigist. Kahe päeva jooksul tuli neil võistelda omavahel ning tõestada oma oskusi rahvusvahelise kohtunike teravate pilkude all.

Kondiitri eriala õppur Diana Fokina
Kondiitri eriala õppur Diana, kes õpib kondiitri eriala kolmandal kursusel pidi kahe päeva jooksul valmistama neli toodet joostes tihti ajaga võidu.

Esimesel päeval valmistas tassikooke ning vormileiba ja -saia , mis valmisid kindla etteantud retsepti põhjal. Teisel päeval ootas Dianat ees rullbiskviit ning kook, mille valmistamiseks tuli kasutada küpsiseid. “Mõnel hetkel mõtlesin, et kõik, ma ei jõua seda lõpuni teha või see ei tule üldse selline välja nagu alguses tahtsin,” kirjeldas Diana ajasurve mõju.

Võistluse muutis Diana sõnul keeruliseks ka see, et mõlemal päeval muudeti võistluse kestvust. Ta tõi näite sellest, kuidas ta algul teadis, et esimesel ja teisel päeval on ülesande lahendamiseks 5 tundi. Vahetult enne päeva teatati, et toodete valmistamiseks on ainult 3, kohapeal aga selgus, et lahendamiseks on 4 h ja 50 min.

“Vahe võib tunduda väike nagu midagi ei muutuks, kuid see mõjutab palju. Ettevalmistades olin planeerinud, et mul on 5 tundi tegemiseks ning selle aja peale planeerisin toote, mis on minu parim tulemus. Ma sain küll hakkama selle ajaga, mis meile anti, aga see muutis võistluse palju keerulisemaks, kui peaks olema. Teisel päeval sain ma ülesande valmis 3 minutit enne aja lõppu, “ kirjeldas Diana.

Kui uurisime Diana käest, mis tema jaoks kõige raskem oli, siis selleks osutusid toorained ja tehnika. Ta rääkis, kuidas toorained olid teise konsistentsi ja maitsega ning need muutsid ka toote välimust ja maitset. Ka tehnika ei hellitanud.

Diana on tänulik oma juhendaja Anneli Ummikule, kes aitas teda kõigega. “Ilma temata ei oleks ma suutnud nii hästi ettevalmistada end ja tootearendust teha. Töötasime tulemuse nimel ka pühapäeviti, koolipäevadel olime koolis kella 7st mõnikord 21ni. Väga palju tööd on tehtud ja oleme rahul minu tulemusega. Minu jaoks on see väga oluline kogemus,” sõnas Diana.

Lihameister Naira Olar
Naira on tulnud Ukrainast, kus õppis hoopis fotograafiat. 2022. aasta aprillis alustas ta Eestis kutsevalikuõppes ja septembris jätkas lihameistri erialal. Ta alustas siin täiesti nullist, kuid see ei takistanud teda rahvusvaheliselt võistluselt koju toomas 2. kohta.

Nii Diana kui Naira valmistasid mõlemad end hoolega võistlusteks ette. Ettevalmistus tekitas vilumust, kuidas liha lõigata õigesti ja osadeks jagada. Naira ülesandeks oli võistlustel kondiga lihatükist võluda välja mitu erinevat rooga.

Naira sõnutsi läks tal päris hästi. Ta tõi välja, et mõnevõrra keeruliseks muutis võistluse tõsiasi, et kohal ei olnud kõiki asju, millega olid nad arvestanud. Olukorrast võtjana väljumiseks, tuli olla loov – näiteks ei olnud seal õiget tehnikat, mis on vajalik kondistustamise jaoks. Tema sõnul päästis päris palju see, et nad olid ise tehnika kaasa võtnud. Kui tahad, et kõik läheks hästi, siis võta ise kõik vajalik kaasa, oli Naira soovitus. Võistluse vürtsitamiseks lisati viimasel hetkel juurde tooteid, mida algul ei olnud ette antud. Feta juustust, kuivatatud aprikoosidest ja sooltest tuli teha roogi.

Võistlus andis Nairale uusi kogemusi ning positiivse üllatuse, et ta saab kõigega hästi hakkama. Vahepeal oli rahulolematust juhiste osas, kuid seda aitas leevendada see, et nad olid võistlusel kahekesi ning said Dianaga jagada enda kogemusi ja emotsioone.

Teistel lihameistritel soovitab Naira mitte karta, sest see ei ole nii hirmus nagu esialgu tundub. Lisaks tuleb valmis olla kõigeks ja end võimalikult hästi ettevalmistada ootamatusteks. Lähtuda ei tasuks ainult sellest, mis on kirjas juhendis, sest ka see võib muutuda.

Naira tänab oma juhendajaid Kamilla Lüdikainenit ja Kristi Luhti, kes väga lühikese ettevalmistusajaga aitasid tal kindlustada võistluse teise koha.

Kopli 1 Põllu 11