Toidukool
Pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia
Kondiiter ja pagar on maiasmoka kaks unistuste ametit. Mitmekülgne liiteriala võimaldab valida mõlemad. Tartu Rakendusliku Kolledži kaasaegses pagar-kondiitri õppetöökojas on õpilastel parimad võimalused õppida oma ala meistritelt küpsetiste ja maiustuste valmistamise peent kunsti.
Lisaks heale maitse- ja ilumeelele on vajalikud ka hea füüsiline vorm ja koormustaluvus, sest magus töö pole vaid meelakkumine.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud pagar-kondiiter:
- tunneb pagari- ja kondiitritöös kasutatavaid kaasaegseid tooraineid, töövahendeid ja seadmeid;
- valmistab imemaitsvaid nisu- ja rukkitainatooteid ning tervislikke erinevast jahust pagaritooteid;
- valmistab kauneid ja hõrke kondiitritooteid muretainast, beseetainast, keedutainast, biskviittainast, suhkrulisest tainast;
- teeb šokolaadist ja glasuurist, dekoormassist ja martsipanist, marjadest ja puuviljadest ning karamellist võrratuid kaunistusi;
- tunneb toiduohutus-, tööohutus- ning töötervishoiu nõudeid ning on kursis kestliku toidutootmise põhimõtetega;
- kasutab tootmise planeerimisel ja kulude juhtimisel pagari- ja kondiitritoodete tootmiseks
- sobivat tootmistarkvara, järgides küberturvalisuse põhimõtteid.
Tartu Rakendusliku Kolledži pagar-kondiitri õppekavas on:
7 nädalat pagaripraktikat ettevõtetes ja 8 nädalat kondiitripraktikat ettevõttes. Pagareid ja kondiitreid ootavad praktikale pagari- ja kondiitriärid, leiva-saiapoed, restoranid, kohvikud, pagari- ja kondiitritööstused ja ostukeskuste küpsetuskojad.
Tublimatele on välispraktikavõimalused Taanis, Küprosel, Soomes jm.
Loe häid praktikakogemusi:
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Praktiline töö toimub Tartu Kopli 1 tunnustatud pagari- ja kondiitriõppetöökojas.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel.
- Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
Tartu Rakenduslikus Kolledžis omandatud teadmised ja praktilised oskused võimaldavad pagar-kondiitril tööturul edukalt toime tulla.
Tartu Rakendusliku Kolledži pagar-kondiitri eriala lõpetajale on kindlustatud:
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- pagari- ja kondiitritööstustes
- pagari- ja kondiitriärides
- kohvikutes
- leiva-saiapoodides
- koogipoodides
- restoranides
- ostukeskuste küpsetuskodades
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- Innukamatest pagar-kondiitritest kasvavad välja vanempagarid, vanemkondiitrid ja vahetusemeistrid.
- Ettevõtlikud ja loomingulised pagar-kondiitrid loovad sageli oma ettevõtte.
- Õpihimulisemad jätkavad õpinguid kõrghariduse tasemel, milleks kool on andnud vajaliku ettevalmistuse.
Pagar-kondiitri edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanempagar, 5. tase
- Vanemkondiiter, 5. tase
- Kõrghariduse tasemel:
- Eesti Maaülikool
- Toiduainete tehnoloogia
- Tallinna Tehnikaülikool
- Toidutehnoloogia
Küsi lisainfot
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Merle Truupõld
Toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja
Küsi lisainfot
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:
Helen Johanson
Tugikeskuse juht