fbpx
Tagasi

Ühel hetkel peab iga koka elukutset armastav inimene otsustama, kas jääda senisele tasemele või liikuda kõrgemale. Tänane peakokk, Timo Ruuto, valis viimase tee ning ütleb, et vanemkoka õpe aitas tal näha köögimaailma avaramalt. Timo Ruuto lugu on just see inspiratsioon, mida vajad!

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Silver Gutmann

Noorpõlves unistas Timo hoopis baarmeni tööst, ent elul olid teised plaanid – kokaõpingute praktikale sattus Timo legendaarse Chef De Cuisine Dimitri Demjanovi restorani Gloria. Seal avanes tal võimalus avastada endas klassikalise Prantsuse köögi armastus. Aga meie lugu ei lõpe siin, vaid hoopis algab…

Olles töötanud 10 aastat kokana, saabus hetk, kui Timol tuli teha valik – mis edasi? Armastuse jälgedes tuli liikuda Tartusse. Timo lahkus südamesse kasvanud Gloria restoranist, 1930. aastate ajastutruust glamuurist ning tuli mõelda, kus edasi oma oskusi rakendada? Nimelt, Timo südames on ainult ja ainult klassikaline Prantsuse köök. Nii saigi valituks Pierre Chocolaterie & Cafe & Restaurant.

Tartusse tulekuga avanes Timol lausa kodulinnas võimalus omandada kokk 5. tase ehk vanemkoka kutse, mida pakub Tartu Rakenduslik Kolledž. Vanemkoka õppesse oodatakse VOCOs neid, kellel omandatud vähemalt 4. taseme toitlustuse valdkonna (koka) kutse või on olemas vastavad kompetentsid, muuhulgas kuulub vastuvõtu dokumentide hulka ka tööalane CV.

Aga vanemkokk pole pelgalt söögivalmistaja. Vanemkokk on toitlustuskorraldaja, kes juhib kogu köögi tööd, korraldab menüüde ja roogade arendust, suudab tegeleda turundusega ning koordineerib personali. VOCO õppekava lubab spetsialiseeruda nii suurköögi kui ka restorani tööle.

VOCOs õppis Timo teiste hulgas ka kogenud kutseõpetaja Õnnela Muuga käe all, kes muide 2024. aastal pälvis Eesti Peakokkade Ühenduse aumärgi kui õpetaja ja hingega panustaja, kelle pühendunud töö noortega võistlustel, ekstra töö kutsestandarditega ning mentoriks olemine paljudele Tartu kokkadele, on andnud hindamatu panuse kokaeriala arendamisse. Timo hindab kõrgelt neid teadmisi ja kontakte, mida ta VOCOst sai kaasa. „Pidev areng on köögis võtmetähtsusega,“ on Timo veendunud. „Hea on see, et õpe on korraldatud selliselt, et Sul on võimalus seda ühitada oma tööeluga“, lisab Timo juurde.

Miks otsustada VOCO vanemkoka kutse kasuks?

– Kas soovid õppida personalijuhtimist, menüüde koostamist ja tootearendust?
– Tahad vastutust ja võimalust arendada oma loomingulisust restoranimaailmas?
– Sul on juba koka kogemus, kuid tahaksid end erialaselt veelgi rohkem proovile panna?

Kui kasvõi ühele neist küsimustest vastasid jaatavalt, võib vanemkoka õpe olla Sinu uus algus.

Mis on vanemkoka ameti võlu?

Oled köögi eestvedaja, juhendad kokkasid, koordineerid tööd, koostad menüüsid.
Püsid pidevas loomingulises protsessis, kus saab katsetada uusi roogasid ja maitsekooslusi.
– Valik, kas avada oma restoran või anda panus mõne tippsöögikoha arengusse – see on Sinu kätes.
Väärtuslikud võrgustikud – õppe kaudu saad sidemed nii kogenud peakokkade kui ka teiste ambitsioonikate õppijatega.

Kuidas kandideerida?

VOCO talvine vastuvõtt vanemkoka erialale toimub 2.–16. jaanuarini. Nõutav on varasem koka 4. tase või samaväärne kompetents ning tööalane CV. Sul on seega suurepärane võimalus tõsta oma kvalifikatsiooni – ja see võib muuta kogu sinu tulevikku.

Kas oled valmis astuma järgmist sammu?

Tänaseks on Timo astunud tänu vanemkoka õppe lõpetamisele, sammu veelgi edasi. Ta õpib Tartu Ülikoolis kutseõpetajaks – kõik seetõttu, et soovib olla tugev eeskuju ja tuua järelkasvu kokaerialale. Sinu teekond võib olla sama inspireeriv!
Ära lase mööda ainulaadset võimalust – liitu VOCO talvise vastuvõtuga 2.–16. jaanuaril ja omanda vanemkoka kutse.
Kes teab, võib-olla just sina oled järgmine, kes seab sammud oma unistuste restorani suunas või avab sootuks uue peatüki toidukunstis 🚀

 

Kopli 1 Põllu 11