fbpx
Tagasi

Presidendi vastuvõtu peo muudab alati põnevaks sündmuseks mitte ainult suurüritus ise, vaid ka kõik, mis käib sealse korralduse juurde ja pälvib meediatähelepanu. Üheks huvipakkuvamaks ja isuäratavamaks neist on kindlasti külalistele pakutav maitseelamus.

Seekordset toitlustustiimi ei moodustanud mitte ainult presidendi kantselei peakokk Taigo Lepik, vaid ka 13 teist peakokka üle Eesti. Kõik nad otsisid oma piirkonna autentsetest maitsetest inspiratsiooni ning tõid lauale täiuslikult viimistletud suupisted. Kokku pakkusid kokad 17 400 suupistet.

Põhjus, miks me sellest kirjutame, on lihtne ja eriti märkimisväärne. Üheks peakokaks ja kulinaarsete maitsete loojaks oli “Aasta Noorkokk 2023” 2. koha saavutanud noorkokk ja VOCO õpilane Helena Höövelson. Tema oli üks kolmeteistkümnest, keda kutsuti peakokana Presidendi vastuvõtule suupisteid valmistama. “Presidendi vastuvõtu peakokana osalemine oli minu jaoks tõeline au ja rõõm – võimalus pakkuda oma loodud suupisteid presidendipaarile ja nende külalistele oli uskumatu kogemus,” ütles Helena. Ning lisas, et ideed suupistete jaoks hakkasid idanema juba ammu enne sündmust ning ta soovis esile tuua just eestipäraseid maitseid, kuid veidi erilisemas võtmes. “Sealt sündisidki suupisted nagu kuusevõrse-mädarõika panna cotta verikäkikoogil ja kilu musta leiva trühvlid,” lisas ta.

See annab hea võimaluse alustavatel kokkadel teha koostööd Eesti tippudega ning panna oma närv proovile. “Õnneks sain palju abi oma imelistelt klassikaaslastelt ja õpetajatelt, kellega koostöös suupisted täiuslikuks lihviti. Tänulik olen eriti minu toetavatele klassikaaslastele ja õpetajatele, kes jagasid minuga selle ettevõtmise rõõmu ja pingutust,” rääkis Helena.

Iga peakokk valmistas kolm erinevat suupistet, kokku 1600 tükki. Helena tutvustas ja pakkus põnevat suupistevalikut – kuusevõrse-mädarõika panna cotta verikäkikoogil, kilu musta leiva trühvlid ja punapeedi tartlet juustukreemiga. Kõige selle taga oli südamega tehtud töö ning enamik suupistetest valmistati kodumaisest toorainest, mis rõhutas sündmuse kohalikku ja jätkusuutlikku mõõdet. Kokku oli sel aastal 34 erinevat soolast ja seitse magusat suupistet.

Helena lisas: “See kogemus ei olnud lihtsalt suurepärane võimalus näidata oma oskusi, vaid ka hindamatu õppetund. Olen tänulik selle ainulaadse võimaluse eest ning õppisin sellest sündmusest nii palju! Minu suurim inspiratsioon on alati olnud minu juhendaja Katrin Jurs, kelle juhendamisel olen julgenud võtta neid olulisi samme oma kokanduskarjääris.”

VOCO poolt – aitäh Helena Höövelson, Margarita Ivanova, Anette Raasik, Kairi Timusk, Katrin Jurs ja Markus Pärn! Uute suurte kulinaarsete ja maitsvate saavutusteni!

Kopli 1 Põllu 11