fbpx
Tagasi

Toidukool

Põhihariduse nõudeta | Koolipõhine | 1 aasta
Hea abikokk on kokale kuldaväärt abiline, kes võtab enda peale kiirust ja täpsust nõudvad ettevalmistustööd ning lihtsamate roogade valmistamise. Tartu Rakendusliku Kolledži õppeköök pakub parimaid õppetingimusi abikoka ametioskuste põhjalikuks omandamiseks.

Eelduseks on koostöövalmidus peakoka ja köögi muu personaliga, kõrge pingetaluvus ja valmisolek töötada ajal, mil teised puhkavad. Samuti puhtusearmastus, sest ka üks karv supis võib rikkuda kogu köögi maine. Kasuks tuleb huumorimeel ja abivalmidus.
Abikokk abistab kokka toitude valmistamisel ja serveerimisel, käitleb toiduaineid – külmtöötleb köögivilju, valmistab vastavalt juhendile köögivilja-, teravilja- ja pastalisandeid ning -toite. Abikokk teeb puhastus- ja koristustöid ning järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Abikokk töötab meeskonnas juhendamisel.

KELLELE?
Kolmanda taseme kutseõppes õpingute alustajatelt ei nõuta põhihariduse olemasolu. Abikoka töö eeldab suhtlemisoskust, ausust, täpsust ja kohusetunnet.

KUIDAS ÕPE TOIMUB?
Koolipõhine õpe toimub päevases õppes, mis kestab 1 aasta. Põhiõpingutest moodustab praktika ca 2,5 kuud. 

Eriala kirjeldavad märksõnad: abikokk, koka abi.
  • Haridusnõue puudub;
  • Individuaalne vestlus - vestlus keskendub kandidaadi senisele õpiteele, eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada toitlustuse valdkonnas.

Vastuvõtt on hetkel suletud!

Tartu Rakenduslikus Kolledžis õppinud abikokk:

  • kasutab oma töös mõistlikult nii toiduaineid kui muid materjale;
  • planeerib oma tööd ja tööaega ette;
  • valmistab ette tööpinnad ja toorained;
  • valmistab koka juhendamisel etteantud roogasid;
  • vastutab köögi ja töövahendite puhtuse ja korrashoiu eest;
  • on sooritanud õpingute lõppedes abikoka 3. taseme kutseeksami.

Hea teada!

  • Eriala on jõukohane ka lihtsustatud õppekava lõpetanud õppijatele.

Tartu Rakendusliku Kolledži abikoka õppekavas on lisaks igapäevasele praktilisele koolitööle ka 10 nädalat abikoka köögitöö praktikat ettevõttes. 

Praktikale oodatakse nii väikestesse kui suurtesse toitlustusettevõtetesse üle Eesti:

  • koolidesse
  • lasteaedade suurköökidesse
  • restoranidesse.

Meie head koostööpartnerid on teiste seas P. Dussmann, TÜ Kliinikumi toitlustusüksused, Tartu restoranid Hõlm ja Polpo, hotell Dorpat, kohvik Werner, Tallinki ettevõtted,  jpt.

Hea teada!

  • Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
  • Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis.
  • Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!

Tartu Rakendusliku Kolledži abikoka erialal omandatud praktilised teadmised ja töövõtted annavad eelkogemuse, mida hindavad kõik edukad toitlustusettevõtted.

Tartu Rakendusliku Kolledži abikoka eriala lõpetajale on kindlustatud:

  • Kindel töö ja valikuvõimalused:
    • restoranides ja hotellides,
    • kohvikutes ja baarides,
    • sööklates,
    • koolides, lasteaedades, haiglates,
    • kiirtoitlustus- ja peoteenindusettevõtetes,
    • suurköökides.
  • Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
  • Karjäärivõimalused: 
    • Tubli ja õpihimuline abikokk jätkab õpinguid ja saab peagi ise kokaks.

Edasiõppimise võimalusi pakuvad põhihariduse omandanule:

  • Kutsehariduse tasemel:
    • Tartu Rakenduslik Kolledž
      • Kokk
      • Toitlustusteenindus
Küsi lisainfot

Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:

Maire Merits

Toitlustuse ja turismi osakonna juhataja
Küsi lisainfot

Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:

Helen Johanson

Tugikeskuse juht
Kopli 1 Põllu 11