Toidukool
Kelner-toitlustusteenindaja
Õppima asumise eelduseks on:
põhiharidus
Vastuvõtukatse(d):
individuaalne vestlus (mis sisaldab ka kirjaliku erialase sobivuse testi sooritamist) - vestlus keskendub eriala valiku põhjendustele ning valmisolekule töötada turismiteenuste (kokk, toitlustusteenindaja, turismiteenindaja, elamusturismiteenindaja, sündmuskorraldaja) valdkonnas. Vestlusel on kandidaadil võimalik tutvustada eesmärke, mida ta soovib õpingute tulemusel saavutada. Vestlusele eelneb kirjaliku testi sooritamine.
Lisapunktid:
kandideerijad saavad lisapunkte turismiteenuste valdkonna loovtöö põhikoolis ja 5 õppeaine keskmine hinne kui see on vähemalt 4,0 (arvesse võetakse eesti keele, inglise keele, matemaatika, keemia ja bioloogia hinded) eest.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud toitlustusteenindaja:
- planeerib ja korraldab iseseisvalt oma tööd teenindajana ja kasutab professionaalseid töövõtteid;
- tutvustab joogi- ja toidumenüüd ja oskab neid kokku sobitada;
- tunneb teenindusetiketti;
- oskab vastata küsimustele ja anda omapoolseid soovitusi nii tava- kui eritoidu osas;
- mõistab tellimuse vastuvõtmise ja edastamise peensusi;
- valdab lauakatmise ja serveerimiskunsti vastavalt menüüle;
- oskab küsida, saada ja edasi anda kliendi tagasisidet;
- teab, kuidas alustada, hoida ja lõpetada meeldivalt kliendikontakt;
- valdab diskreetset koristuskunsti;
- on sooritanud õpingute lõpus kelneri 4. taseme kutseeksami;
- on läbinud õpingud üldainete moodulites ning saab õpingute lõppedes kutsekeskhariduse.
Tartu Rakendusliku Kolledži toitlustusteeninduse õppekavas on lisaks praktilisele tööle praktika, mille kogumaht 3 õppeaasta kohta on ca 6 kuud.
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis ja -restoranis.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- kohvikutes,
- restoranides,
- pubides,
- välitoitlustuses.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- Ambitsioonikamad toitlusteenindajad lähevad edasi õppima nt vanemkelneriks ning saavad seejärel vahetusevanemaks, ülemkelneriks või teenindusjuhiks;
- spetsialiseeruvad veinikelneriks (sommeljeeks) või baarmeniks.
- Oma teadmisi täiendades saab kätt proovida ka õllekelnerina või baristana (kohvi ja alkohoolsete jookide müük).
- Ärivaistuga edasiõppijatest võrsuvad kaupmehed ja toitlustusettevõtjad.
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanemkokk
- Tallinna Teeninduskool
- Vanemkelner
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Kõrghariduse tasemel:
- TTÜ Kuressaare Kolledž
- Turismi ja toitlustuskorraldus
- Tallinna Tehnikaülikool
- Toidutehnika ja tootearendus
- Tallinna Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- Tartu Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- TTÜ Kuressaare Kolledž
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu: