Toidukool
Kokk / kutsekeskharidus
Tartu Rakendusliku Kolledži koka eriala õpilaste seast on võrsunud palju tuntud restoranide kokkasid, kelle seas on nii Eesti esimese Michelini tärniga tunnustatud NOA Chef´s Hall´i kui ka Eesti presidendi peakokk. Tõeline kokk annab endast alati parima, sõltumata sellest, kas ta valmistab roogasid tipprestoranis, koolisööklas või oma koduses köögis.
Kooli õppeköökides ja meisterlike õpetajate käe all saavad selgeks toiduvalmistamise tehnoloogilised võtted ning klassikalised ja kaasaegsed retseptid. Õpingud annavad kindlust suurköögis sadade maitsvate portsude valmistamiseks ja inspiratsiooni restoranitoitude loomiseks.
KELLELE?
Hea kokk on kiire, loominguline, õpihimuline ja keskmisest kõrgema stressitaluvusega. Eelduseks on meeskonnatöö võimekus, oskus juhtida ennast ja tulevikus ka teisi, täpsus ning kompromissitu puhtus. Kasuks tuleb huumorimeel.
KUIDAS ÕPE TOIMUB?
Õppetöö toimub koolipõhiseõppe vormis. Tartu Rakendusliku Kolledži koka õppekavas on lisaks igapäevasele praktilisele koolitööle ka põhjalik ettevõttepraktika – kolme õppeaasta jooksul kokku ca 6 kuud.
Õppima asumise eelduseks on:
põhiharidus
Vastuvõtukatse(d):
individuaalne vestlus (mis sisaldab ka kirjaliku erialase sobivuse testi sooritamist) - vestlus keskendub eriala valiku põhjendustele ning valmisolekule töötada turismiteenuste (kokk, toitlustusteenindaja, turismiteenindaja, elamusturismiteenindaja, sündmuskorraldaja) valdkonnas. Vestlusel on kandidaadil võimalik tutvustada eesmärke, mida ta soovib õpingute tulemusel saavutada. Vestlusele eelneb kirjaliku testi sooritamine.
Lisapunktid:
kandideerijad saavad lisapunkte turismiteenuste valdkonna loovtöö põhikoolis ja 5 õppeaine keskmine hinne kui see on vähemalt 4,0 (arvesse võetakse eesti keele, inglise keele, matemaatika, keemia ja bioloogia hinded) eest.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud kokk:
- oskab valmistada ja serveerida elamusi pakkuvaid toite ja jooke arvestades toiduohutuse põhimõtteid;
- tunneb kestlikkuse põhimõtteid;
- valdab erinevate toiduainete käsitlemise tehnoloogiaid sh hoidistamine alates toiduainete ettevalmistusest kuni keerukate pearoogade ja magustoitude valmistamiseni;
- koostab menüüsid ja toitude tehnoloogilisi- ja kalkulatsioonikaarte;
- mõistab eritoitumisega seotud vajadusi ja oskab toitu valmistades nendega arvestada;
- väärtustab meeskonnatööd ja suudab tööülesandeid jagada;
- valdab ergonoomilisi ja kiireid töövõtteid ning töötab ohutult;
- tunneb (köögi)majanduse põhialuseid;
- on kursis erinevate rahvusköökide eripära ja maitsetega;
- on arendanud ennast läbi eriala toetavate valikainete sh liha töötlemine ja pagaritööoskused
- on sooritanud õpingute lõppe koka 4. taseme kutseeksami.
Hea teada!
- Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö koolisisestes praktikabaasides sh õpperestoran Meliss
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel nii Eestis kui ka välismaal. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- restoranides ja hotellides;
- kohvikutes, baarides, pubides;
- sööklates;
- koolides, lasteaedades, haiglates;
- kiirtoitlustus- ja peoteenindusettevõtetes.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- võimekatest kokkadest kasvavad välja peakokad, toitlustusjuhid ja köögi juhatajad ning oma toidukoha või restorani omanikud;
- karjääriedendamisel on võimalik õppida Tartu Rakenduslikus Kolledžis ka vanemkokaks
Loe lisa: Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ehrl.ee ja Eesti Peakokkade Ühendus chef.ee
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanemkokk
- Kõrghariduse tasemel:
- TTÜ Kuressaare Kolledž
- Turismi ja toitlustuse korraldus
- Tallinna Tehnikaülikool
- Rakenduskeemia, toidu- ja geenitehnoloogia
- Eesti Maaülikool
- Toiduainete tehnoloogia
- Tallinna Ülikool
- Kutseõpetaja
- Tartu Ülikool
- Kutseõpetaja
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu: