fbpx
Tagasi

Lõppenud Meistri moosi konkursi võit läks žürii otsusel turismi juhtõpetaja Reeli Engelbrechti keedetud õuna-porgandimoosile. Kokaõpetajatest, õpilasesinduse liikmetest ja töötajatest koosnenud auväärne žürii andis võidumoosile pea maksimumpunktid kiites nii ideed, maitset, välimust kui teostatavust „Ilus moos ja väga maitsev, sööks veel ja veel,“ kõlas üks hinnang.

Võidumoosi loonud õpetaja Reeli Engelbrect selgitas, et moos sündis sellest, mis aias kasvas. „Moosiõuna mul oli, see on kättesaadav, aga selleks, et teda väärindada ja talle ilust värvi anda, siis lisasin porgandit, no ja natuke armastust ka. Panin selle potti ja siis purki, ning nii ta valmiski,“ rääkis ta. Päris algaja Reeli köögis siiski pole, sest kevadel lõpetas ta Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli joogitehnoloogia eriala.

„Minu õppimise huvi sai alguse sellest, sellest, et ühel aastal oli väga palju õunamahla ja tekkis küsimus et mida selle mahlaga edasi teha, kuidas seda väärindada. Ja sealt edasi, kuidas väärindada ka neid jääke mis õunamahla pressimisel tekivad. Mõnele küsimusele olen ka oma õpingute käigus lahenduse leidnud aga mõnele mitte. Seni olen teinud mahla ja veini enda tarbeks ja sõpradele. Aga tegelikult on kõige peamine tegevus, mis mulle eriti meeldib, on limonaad. Limonaadi katsetusi olen teinud ka rabarberist, Ka oma koolilõputööks tegin erinevad rabarberilimonaadid kuusevõrsega ja rosmariiniga. Et natuke seda Eesti metsa ehk kuusevõrset ja natuke eksootilist rosmariini ka,“ rääkis Reeli.

Seni on Reeli valmistatud jooke joodud pere ja sõprade ringis. „Praegu võin jookide valmistamist hobiks nimetada, sest müügini pole veel jõudnud. Selleks peab teadma kust saada aastaringselt toorainet ja kuidas tagada tooraine ja toodete ühtlane kvaliteet. Mul ei ole veel ka tunnustatud kodukööki, kuigi seadmed on olemas, nii et võiks väiketootmisega alustada küll. Aga kui keegi soovib endale tellida, võib alati pöörduda,“ lubas ta.

Kokku laekus tänavu konkursile kuus erinevat moosi neljalt autorilt. Võidumoosi retsepti järgi keedetakse suurem partii õuna-porgandimoosi, mida jagatakse kooli meenena kingitusteks külalistele ja partneritele. Võidumoosi autor saab konkursi statuudi kohaselt kinkekaardi 100 EUR väärtuses.

Mullu tuli konkursi võitjaks kondiitri eriala õpilase Marianne Hansoni ploomimoos lavendliga.

Lisainfo:
Maire Merits
Toidu- ja turismiosakonna juhataja
maire.merits@khk.ee

Kopli 1 Põllu 11