fbpx
Tagasi

Neljapäeval, 26. septembril on Tartu Kutsehariduskeskuses külas peakokk Urpo Reinthal, kes jagab noortele kokkadele kalaroogade valmistamise saladusi. Tegu on osaga Eesti Peakokkade Ühenduse ja Kalanduse teabekeskuse projektist, mille eesmärk on propageerida eelkõige kodumaist kala ning kalaroogi.

Urpo Reinthal, kes igapäevaselt töötab Tartus YliCooli peakokana, võtab kaasa Härjanurme kalakasvanduse karpkala ning koos teise kursuse kokaõpilaste ja juhendaja Thea Kuusiga valmistatakse kokku 100 portsjonit karpkala. Koos valmistatud kalarooga saab tasuta maitsta.

Kokaõpetaja Thea Kuusi sõnul valmistatakse ja pakutakse kalaroogi kooli sööklas küll. „Aga kui on valida liha ja kala vahel, siis eelistavad õpilased siiski rohkem liha, täiskasvanud võtavad kala rohkem,“ ütles ta.  Seetõttu on kala valmistamise ja selle ausse tõstmine Kuusi arvates igati õigustatud. „Järgmisel neljapäeval saab sööklas karpkala maitsta ja ootame siis rohkelt huvilisi,“ lisas ta.

Kalanädala eestvedaja, Kalanduse teabekeskuse juht Toomas Armulik selgitas, et nädala eesmärk on eelkõige kodumaise kala propageerimine. Varasematel aastatel on peakokad käinud koolisööklates ja sõjaväeosades. Sel aastal külastavad peakokad aga kutsekoole, kus valmistatakse ette tulevasi peakokki. „Aitame kaasa õppe edendamisele, sest kala valmistamine ja rookimine on omaette tegemine, mis nõuab aega ja oskusi ning on ka kokkadele väljakutse.  Aga kolme-nelja aasta pärast, kui tänased õpilased on kuskil toitlustusettevõttes tööl, siis nad teavad ja oskavad kohalikku kala paremini hinnata ja valmistada,“ selgitas ta.

Kalanädal saab teoks Euroopa Liidu merendus- ja kalandusfondi toel.

Lisainfo:
Thea Kuus
thea.kuus@khk.ee

Kopli 1 Põllu 11