Toidukool
Kokk (ka sessioonõppena)
Tartu Rakendusliku Kolledži koka eriala õpilaste seast on võrsunud palju tuntud restoranide kokkasid, kelle seas on nii Eesti esimese Michelini tärniga tunnustatud NOA Chef´s Hall´i kui ka Eesti presidendi peakokk. Tõeline kokk annab endast alati parima, sõltumata sellest, kas ta valmistab roogasid tipprestoranis, koolisööklas või oma koduses köögis.
Kooli õppeköökides ja meisterlike õpetajate käe all saavad selgeks toiduvalmistamise tehnoloogilised võtted ning klassikalised ja kaasaegsed retseptid. Õpingud annavad kindlust suurköögis sadade maitsvate portsude valmistamiseks ja inspiratsiooni restoranitoitude loomiseks.
KELLELE?
Hea kokk on kiire, loominguline, õpihimuline ja keskmisest kõrgema stressitaluvusega natuur. Eelduseks on meeskonnatöö võimekus, oskus juhtida ennast ja tulevikus ka teisi, täpsus ning kompromissitu puhtus. Kasuks tuleb huumorimeel.
Õpingud on võimalik läbida ka sessioonõppe vormis – sessioonõpe sobib ennekõike neile õppijatele, kes täna juba töötavad toitlustusettevõttes.
KUIDAS ÕPE TOIMUB?
Õppetöö toimub päevase õppe või sessioonõppe vormis. Sessioonõppe sessioonid toimuvad keskmiselt igal 3.koolinädalal 5-päevaste sessioonidena (esmaspäevast reedeni).
Eriala kirjeldavad märksõnad: kokk, restoran, toit, toidukool.
- Õppima asumise eelduseks on minimaalselt põhiharidus;
- Motivatsioonikiri
- Individuaalne vestlus veebis - vestlus keskendub kandidaadi senisele õpiteele, eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada toitlustuse valdkonnas.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud kokk:
- oskab valmistada ja serveerida elamusi pakkuvaid toite ja jooke;
- tunneb erinevaid tooraineid;
- valdab toiduainete käsitlemise tehnoloogiaid alates ainete ettevalmistamisest kuni keerukate soojade roogade ja magustoitude valmistamiseni;
- tõstab oma väärtust pagaritööoskustega;
- töötleb liha tavapärasest mitmekülgsemalt;
- on kursis erinevate rahvusköökide eripära ja maitsetega;
- mõistab toiduainetalumatusest tingitud erivajadusi ja oskab toitu valmistades sellega arvestada;
- suudab iseseisvalt koostada menüüsid ja toitude tehnoloogilisi kaarte (kaal, portsjonite arv, valmistamise juhend jms);
- väärtustab meeskonnatööd ja suudab tööülesandeid jagada;
- valdab ergonoomilisi ja kiireid töövõtteid ning töötab ohutult;
- tunneb (köögi)majanduse põhialuseid;
- on sooritanud õpingute lõppedes koka 4. taseme kutseeksami.
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- restoranides ja hotellides;
- kohvikutes, baarides, pubides;
- sööklates;
- koolides, lasteaedades, haiglates;
- kiirtoitlustus- ja peoteenindusettevõtetes;
- suurköökides.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- võimekatest kokkadest kasvavad välja peakokad, toitlustusjuhid ja köögi juhatajad ning oma toidukoha või restorani omanikud.
Loe lisa: Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ehrl.ee ja Eesti Peakokkade Ühendus chef.ee
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanemkokk
- Kõrghariduse tasemel:
- TTÜ Kuressaare Kolledž
- Turismi ja toitlustuse korraldus
- Tallinna Tehnikaülikool
- Rakenduskeemia, toidu- ja geenitehnoloogia
- Tallinna Ülikool
- Kutseõpetaja
- Tartu Ülikool
- Kutseõpetaja
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu: