Toidukool
Abikelner
Abikelner on kelneri parem käsi. Tema tegevused ja oskused on märgatavad igale külalisele, kes saali siseneb. Ta on justkui märkamatu haldjas, sest temast sõltub palju – saali üldmulje, puhtus, laudade ilu, teeninduse kiirus. Tema aitab ette valmistada toitude ja jookide serveerimiseks vajalikud vahendid ning on jõu ja nõuga abiks nii serveerimisel kui hiljem ruumi korrastamisel. Abikelner on igas toitlusettevõttes just see hammasratas, mis aitab kogu tööd hästi käimas hoida.
KELLELE?
Sellel erialal tuleb kasuks hea suhtlemisoskus, korrektsus ja suutlikkus töötada meeskonnas juhendamisel. Töö võib olla periooditi pingeline ning eeldab valmisolekut töötada ka ajal, mil teised puhkavad. Oluline on julgus suhelda, taluda pinget ja jääda rahulikuks. Töö nõuab ka füüsilist vastupidavust.
KUIDAS ÕPE TOIMUB?
Õppetöö toimub igapäevaselt. Õppetöö koolis vaheldub praktikaperioodidega ettevõttes.
Eriala kirjeldavad märksõnad: abikelner, kelner, restoran, toitlustusettevõte, toitlustus.
- Haridusnõue puudub;
- Individuaalne vestlus, mis keskendub kandidaadi senisele õpiteele, eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada teeninduse valdkonnas.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud abikelner:
- planeerib ja korraldab iseseisvalt oma tööd teenindajana ja kasutab professionaalseid töövõtteid;
- valmistab juhendamisel lihtsamaid toite ja alkoholivabasid jooke lähtuvalt toitlustusettevõtte eripärast ja tervisliku toitumise põhimõtetest ning toiduvalmistamise põhitehnoloogiatest;
- kasutab juhendile vastavaid toiduaineid ning rakendab toidu- ja tööohutuse põhimõtteid oma töökoha korraldamisel;
- kasutab lauakatmise põhitehnikaid;
- teenindab kliente juhendamisel erinevates teenindusolukordades;
- valdab diskreetset koristuskunsti;
- on sooritanud õpingute lõpus abikelneri 3. taseme kutseeksami.
Lisaks igapäevasele praktilisele tööle koolis on õppekavas praktika, mille maht on orienteeruvalt 1,5 kuud. Praktika sooritatakse õpingute jooksul erinevates toitlustusettevõtetes.
Restoranid eelistavad professionaalsete kutseoskuste ja praktikaga töötajaid. Professionaalne töötaja teenib üldjuhul olulise lisatöötasu teenindust tunnustava tagasiside näol.
Tartu Rakendusliku Kolledži abikelneri eriala lõpetajale on kindlustatud:
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- kohvikutes,
- restoranides,
- välitoitlustuses,
- catering-ettevõtetes.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Kelner
- Toitlustusteenindus
Küsi lisainfot
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Toitlustuse ja turismi osakonna juhataja
Küsi lisainfot
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:
Helen Johanson
Tugikeskuse juht