Toidukool
Toiduainete tehnoloogia (pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia õppesuund)
4-aastasel õppekaval omandatakse tugev üldharidus, mis võimaldab jätka õpinguid kõrghariduses ning
laiapõhjalised erialaoskused toiduainete tehnoloogia valdkonnas kas pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia, taimsete toiduainete tehnoloogia või loomsete toiduainete tehnoloogia õppesuunal.
Tartu Rakenduslik Kolledž annab põhjalikud teadmised ja oskused pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia alal, kus peale 2. kursuse lõpetamist spetsialiseerud vastavalt oma kutsumusele kas pagariks või kondiitriks. Lisaks heale maitse- ja ilumeelele on vajalikud ka hea füüsiline vorm ja koormustaluvus, sest magus töö pole vaid meelakkumine.
- Põhiharidus
- Vastuvõtukatse toimub suulise vestlusena
Tartu Rakendusliku Kolledži toiduainete tehnoloogia õppekava pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia õppesuuna lõpetaja:
- tunneb pagari- ja kondiitritöös kasutatavaid kaasaegseid tooraineid, töövahendeid ja seadmeid;
- valmistab imemaitsvaid nisu- ja rukkitainatooteid ning tervislikke erinevast jahust pagaritooteid;
- valmistab kauneid ja hõrke kondiitritooteid muretainast, beseetainast, keedutainast, biskviittainast, suhkrulisest tainast;
- teeb šokolaadist ja glasuurist, dekoormassist ja martsipanist, marjadest ja puuviljadest ning karamellist võrratuid kaunistusi;
- tunneb toiduohutus-, tööohutus- ning töötervishoiu nõudeid ning on kursis kestliku toidutootmise põhimõtetega;
- kasutab tootmise planeerimisel ja kulude juhtimisel pagari- ja kondiitritoodete tootmiseks
sobivat tootmistarkvara, järgides küberturvalisuse põhimõtteid.
Tartu Rakendusliku Kolledži toiduainete tehnoloogia õppekava pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia õppesuunal on:
4 nädalat pagar-kondiitri praktikat ettevõtetes ja 9 nädalat vastavalt spetsialiseerumisele kas pagari- voi kondiitri praktikat ettevõttes. Pagareid ja kondiitreid ootavad praktikale pagari- ja kondiitriärid, leiva- ja saiapoed, restoranid, kohvikud, pagari- ja kondiitritööstused ja ostukeskuste küpsetuskojad.
Tublimatele on välispraktikavõimalused Taanis, Küprosel, jne.
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Praktiline töö toimub Tartu Kopli 1 tunnustatud pagari- ja kondiitriõppetöökojas.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel.
Tartu Rakenduslikus Kolledžis omandatud teadmised ja praktilised oskused võimaldavad tööturul edukalt toime tulla.
Tartu Rakendusliku Kolledži pagari- ja kondiitritoodete õppesuuna lõpetajale on kindlustatud:
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- pagari- ja kondiitritööstustes
- pagari- ja kondiitriärides
- kohvikutes
- leiva-saiapoodides
- koogipoodides
- restoranides
- ostukeskuste küpsetuskodades
- Karjäärivõimalused:
- Innukamatest kasvavad välja vanempagarid, vanemkondiitrid ja vahetusemeistrid.
- Ettevõtlikud ja loomingulised lõpetajad loovad sageli oma ettevõtte.
- Õpihimulisemad jätkavad õpinguid kõrghariduse tasemel.
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanempagar, 5. tase
- Vanemkondiiter, 5. tase
- Kõrghariduse tasemel:
- Eesti Maaülikool
- Toiduainete tehnoloogia
- Tallinna Tehnikaülikool
- Toidutehnoloogia
Küsi lisainfot
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Merle Truupõld
Toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja
Küsi lisainfot
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:
Helen Johanson
Tugikeskuse juht