Tagasi

Toidukool

Põhihariduse baasil | Koolipõhine | 4 aastat
4-aastasel õppekaval omandatakse tugev üldharidus, mis võimaldab jätka õpinguid kõrghariduses ning
laiapõhjalised erialaoskused toiduainete tehnoloogia valdkonnas kas pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia, taimsete toiduainete tehnoloogia või loomsete toiduainete tehnoloogia õppesuunal.
Tartu Rakenduslik Kolledž annab põhjalikud teadmised ja oskused pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia alal, kus peale 2. kursuse lõpetamist spetsialiseerud vastavalt oma kutsumusele kas pagariks või kondiitriks. Lisaks heale maitse- ja ilumeelele on vajalikud ka hea füüsiline vorm ja koormustaluvus, sest magus töö pole vaid meelakkumine.
  • Põhiharidus
  • Vastuvõtukatse toimub suulise vestlusena

Vastuvõtt avatakse 07.04.2025

Tartu Rakendusliku Kolledži toiduainete tehnoloogia õppekava pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia õppesuuna lõpetaja:
  • tunneb pagari- ja kondiitritöös kasutatavaid kaasaegseid tooraineid, töövahendeid ja seadmeid;
  • valmistab imemaitsvaid nisu- ja rukkitainatooteid ning tervislikke erinevast jahust pagaritooteid;
  • valmistab kauneid ja hõrke kondiitritooteid muretainast, beseetainast, keedutainast, biskviittainast, suhkrulisest tainast;
  • teeb šokolaadist ja glasuurist, dekoormassist ja martsipanist, marjadest ja puuviljadest ning karamellist võrratuid kaunistusi;
  • tunneb toiduohutus-, tööohutus- ning töötervishoiu nõudeid ning on kursis kestliku toidutootmise põhimõtetega;
  • kasutab tootmise planeerimisel ja kulude juhtimisel pagari- ja kondiitritoodete tootmiseks
    sobivat tootmistarkvara, järgides küberturvalisuse põhimõtteid.

Tartu Rakendusliku Kolledži toiduainete tehnoloogia õppekava pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia õppesuunal on: 

4 nädalat pagar-kondiitri praktikat ettevõtetes ja nädalat vastavalt spetsialiseerumisele kas pagari- voi  kondiitri praktikat ettevõttes. Pagareid ja kondiitreid ootavad praktikale pagari- ja kondiitriärid, leiva- ja saiapoed, restoranid, kohvikud, pagari- ja kondiitritööstused ja ostukeskuste küpsetuskojad.
Tublimatele on välispraktikavõimalused Taanis, Küprosel, jne.
Hea teada! 
  • Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
  • Praktiline töö toimub Tartu Kopli 1 tunnustatud pagari- ja kondiitriõppetöökojas.
  • Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel.

Tartu Rakenduslikus Kolledžis omandatud teadmised ja praktilised oskused võimaldavad tööturul edukalt toime tulla.

Tartu Rakendusliku Kolledži pagari- ja kondiitritoodete õppesuuna lõpetajale on kindlustatud:
  • Kindel töö ja valikuvõimalused:
    • pagari- ja kondiitritööstustes
    • pagari- ja kondiitriärides
    • kohvikutes
    • leiva-saiapoodides
    • koogipoodides
    • restoranides
    • ostukeskuste küpsetuskodades
  • Karjäärivõimalused:
    • Innukamatest kasvavad välja vanempagarid, vanemkondiitrid ja vahetusemeistrid.
    • Ettevõtlikud ja loomingulised lõpetajad loovad sageli oma ettevõtte.
    • Õpihimulisemad jätkavad õpinguid kõrghariduse tasemel.

Edasiõppimise võimalusi pakuvad:

  • Kutsehariduse tasemel:
  • Kõrghariduse tasemel:
    • Eesti Maaülikool
      • Toiduainete tehnoloogia
    • Tallinna Tehnikaülikool 
    • Toidutehnoloogia
Küsi lisainfot

Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:

Merle Truupõld

Toiduainete tehnoloogia osakonna juhataja
Küsi lisainfot

Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:

Helen Johanson

Tugikeskuse juht
Kopli 1 Põllu 11