Toidukool
Kelner-toitlustusteenindaja
Toitlustusteenindaja on kui ettevõtte visiitkaart, kes loob külastajale esmamulje ja kelle tööst sõltub suuresti, kas klient soovib ja soovitab samasse kohta tagasi tulla. Ta tunneb peensusteni menüüd ning oskab soovitada kokkusobivaid toite ja jooke. Toitlusteenindaja ei jää hätta ka baaris ja cateringis ning tal on õpingute käigus võimalik süvitsi õppida baaritööd.
Tartu Rakenduslikus Kolledžis õpivad toitlustusteenindajad põhjalikult tundma etiketti ja omandavad oma ala meistrite teenindusteadmisi: kuidas pakkuda parimaid lahendusi ka ootamatutes olukordades ning arvestada klientide erinevat kultuuri- ja keeletausta. Toitlustusteenindaja ametis tuleb kasuks huumorimeel, lai silmaring, võõrkeelte oskus, soov suhelda ja pingetaluvus.
KELLELE?
Kelner-toitlustusteeninduse eriala sobib inimesele, kellele meeldib inimestega suhelda ning luua võimalusi, et klient ennast oodatuna ja mugavalt tunneks.
KUIDAS ÕPE TOIMUB?
Õppetöö toimub päevase õppe vormis. Tartu Rakendusliku Kolledži kelner-toitlustusteenindaja õppekavas on lisaks igapäevasele praktilisele koolitööle ka põhjalik ettevõttepraktika – kolme õppeaasta jooksul kokku ca 6 kuud.
Teeninduse valdkonna töötaja igapäevatööga saad tutvuda nt ERRi Töörööbikute sarja 40.saates – Jupiter
Eriala kirjeldavad märksõnad: Kelner, teenindaja, toitlustusteenindaja.
- Õppima asumise eelduseks on põhiharidus;
- Motivatsioonikiri;
- Eriala sobivuse test;
- Individuaalne vestlus - vestlus keskendub kandidaadi senisele õpiteele, eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada teeninduse valdkonnas.
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud toitlustusteenindaja:
- planeerib ja korraldab iseseisvalt oma tööd teenindajana ja kasutab professionaalseid töövõtteid;
- tutvustab joogi- ja toidumenüüd ja oskab neid kokku sobitada;
- tunneb teenindusetiketti;
- oskab vastata küsimustele ja anda omapoolseid soovitusi nii tava- kui eritoidu osas;
- mõistab tellimuse vastuvõtmise ja edastamise peensusi;
- valdab lauakatmise ja serveerimiskunsti vastavalt menüüle;
- oskab küsida, saada ja edasi anda kliendi tagasisidet;
- teab, kuidas alustada, hoida ja lõpetada meeldivalt kliendikontakt;
- valdab diskreetset koristuskunsti;
- on sooritanud õpingute lõpus kelneri 4. taseme kutseeksami;
- on läbinud õpingud üldainete moodulites ning saab õpingute lõppedes kutsekeskhariduse.
Tartu Rakendusliku Kolledži toitlustusteeninduse õppekavas on lisaks praktilisele tööle praktika, mille kogumaht 3 õppeaasta kohta on ca 6 kuud.
Eriliseks muudab toitlustusteeninduse ettevõttepraktika see, et lisaks teenindusalasele kogemusele omandatakse ka lihtsamad toiduvalmistamisoskused.
Praktikat sooritatakse väga erinevat tüüpi ettevõtetes: kohvik Werner, hotell Dorpat, restoran Joyce, restoran Hõlm, kohvik-restoran Chez Andre, kohvik Spargel jt.
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis ja -restoranis.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
Restoranid ja toitlustusasutused eelistavad professionaalsete kutseoskuste ja tööpraktikaga teenindajaid.
Professionaalne teenindaja teenib üldjuhul olulise lisatöötasu teenindust tunnustava tagasiside näol.
Tartu Rakendusliku Kolledži toitlustusteeninduse eriala lõpetajale on kindlustatud:
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- kohvikutes,
- restoranides,
- pubides,
- välitoitlustuses.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- Ambitsioonikamad toitlusteenindajad lähevad edasi õppima nt vanemkelneriks ning saavad seejärel vahetusevanemaks, ülemkelneriks või teenindusjuhiks;
- spetsialiseeruvad veinikelneriks (sommeljeeks) või baarmeniks.
- Oma teadmisi täiendades saab kätt proovida ka õllekelnerina või baristana (kohvi ja alkohoolsete jookide müük).
- Ärivaistuga edasiõppijatest võrsuvad kaupmehed ja toitlustusettevõtjad.
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Vanemkokk
- Tallinna Teeninduskool
- Vanemkelner
- Tartu Rakenduslik Kolledž
- Kõrghariduse tasemel:
- TTÜ Kuressaare Kolledž
- Turismi ja toitlustuskorraldus
- Tallinna Tehnikaülikool
- Toidutehnika ja tootearendus
- Tallinna Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- Tartu Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- TTÜ Kuressaare Kolledž
Sarnased erialad
Küsi lisainfot
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Toitlustuse ja turismi osakonna juhataja
Küsi lisainfot
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:
Helen Johanson
Tugikeskuse juht