fbpx
Tagasi

Toidukool

Põhihariduse baasil | Koolipõhine | 3 aastat

Tartu Rakendusliku Kolledži koka eriala õpilaste seast on võrsunud palju tuntud restoranide kokkasid, kelle seas on nii Eesti esimese Michelini tärniga tunnustatud NOA Chef´s Hall´i kui ka Eesti presidendi peakokk. Tõeline kokk annab endast alati parima, sõltumata sellest, kas ta valmistab roogasid tipprestoranis, koolisööklas või oma koduses köögis.

Kooli õppeköökides ja meisterlike õpetajate käe all saavad selgeks toiduvalmistamise tehnoloogilised võtted ning klassikalised ja kaasaegsed retseptid. Õpingud annavad kindlust suurköögis sadade maitsvate portsude valmistamiseks ja inspiratsiooni restoranitoitude loomiseks.


KELLELE?

Hea kokk on kiire, loominguline, õpihimuline ja keskmisest kõrgema stressitaluvusega natuur. Eelduseks on meeskonnatöö võimekus, oskus juhtida ennast ja tulevikus ka teisi, täpsus ning kompromissitu puhtus. Kasuks tuleb huumorimeel.


KUIDAS ÕPE TOIMUB? 

Õppetöö toimub koolipõhiseõppe vormis. Tartu Rakendusliku Kolledži koka õppekavas on lisaks igapäevasele praktilisele koolitööle ka põhjalik ettevõttepraktika – kolme õppeaasta jooksul kokku ca 6 kuud.


Eriala kirjeldavad märksõnad: kokk, restoran, toit, toidukool.

  • Õppima asumise eelduseks on põhiharidus;
  • Motivatsioonikiri;
  • Erialase sobivuse test;
  • Grupivestlus - vestlus keskendub  eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada toitlustuse valdkonnas.
Lisapunkte annavad erialane loovtöö põhikoolis, töökogemus ja 5 õppeaine keskmine hinne kui see on vähemalt 4,0 (arvesse võetakse eesti keele, võõrkeele, matemaatika, keemia ja bioloogia hinded).

Vastuvõtt on hetkel suletud!

Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud kokk:

  • oskab valmistada ja serveerida elamusi pakkuvaid toite ja jooke;
  • tunneb erinevaid tooraineid;
  • valdab toiduainete käsitlemise tehnoloogiaid alates ainete ettevalmistamisest kuni keerukate soojade roogade ja magustoitude valmistamiseni;
  • tõstab oma väärtust pagaritööoskustega;
  • töötleb liha tavapärasest mitmekülgsemalt;
  • on kursis erinevate rahvusköökide eripära ja maitsetega;
  • mõistab toiduainetalumatusest tingitud erivajadusi ja oskab toitu valmistades sellega arvestada;
  • suudab iseseisvalt koostada menüüsid ja toitude tehnoloogilisi kaarte (kaal, portsjonite arv, valmistamise juhend jms);
  • väärtustab meeskonnatööd ja suudab tööülesandeid jagada;
  • valdab ergonoomilisi ja kiireid töövõtteid ning töötab ohutult;
  • tunneb (köögi)majanduse põhialuseid;
  • on sooritanud õpingute lõppedes koka 4. taseme kutseeksami.
Tartu Rakendusliku Kolledži koka õppekavas on lisaks igapäevasele praktilisele koolitööle ka põhjalik ettevõttepraktika – kolme õppeaasta jooksul kokku ca 6 kuud. Kokkasid ootavad praktikale erinevad toitlustusettevõtted, restoranid, koolide ja lasteaedade suurköögid.

Meie head koostööpartnerid on teiste seas Tartu restoranid Hõlm ja Polpo, hotell Dorpat, kohvik Werner, Tallinki ettevõtted, P. Dussmann, TÜ Kliinikumi toitlustusüksused jpt. 

Hea teada!

  • Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
  • Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis.
  • Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
Tartu Rakendusliku Kolledži koka erialal omandatud teadmised ja tipptasemel õppeköögis kätte õpitud praktilised oskused võimaldavad noortel kokkadel tööturul edukalt läbi lüüa.

Tartu Rakendusliku Kolledži koka eriala lõpetajale on kindlustatud:
  • Kindel töö ja valikuvõimalused:
    • restoranides ja hotellides;
    • kohvikutes, baarides, pubides;
    • sööklates;
    • koolides, lasteaedades, haiglates;
    • kiirtoitlustus- ja peoteenindusettevõtetes;
    • suurköökides.
  • Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
  • Karjäärivõimalused:
    • võimekatest kokkadest kasvavad välja peakokad, toitlustusjuhid ja köögi juhatajad ning oma toidukoha või restorani omanikud.

Loe lisa: Eesti Hotellide ja Restoranide Liit ehrl.ee ja Eesti Peakokkade Ühendus chef.ee

Edasiõppimise võimalusi pakuvad: 

  • Kutsehariduse tasemel:
    • Tartu Rakenduslik Kolledž
      • Vanemkokk
  • Kõrghariduse tasemel:
    • TTÜ Kuressaare Kolledž
      • Turismi ja toitlustuse korraldus
    • Tallinna Tehnikaülikool
      • Rakenduskeemia, toidu- ja geenitehnoloogia
    • Tallinna Ülikool
      • Kutseõpetaja
    • Tartu Ülikool
      • Kutseõpetaja
Küsi lisainfot

Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:

Maire Merits

Toitlustuse ja turismi osakonna juhataja
Küsi lisainfot

Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:

Helen Johanson

Tugikeskuse juht
Kopli 1 Põllu 11