Toidukool
Kelner
Kelner peab lisaks suurepärasele suhtlemisoskusele ja laiale silmaringile olema ka restorani tippspetsialist roogade ja veinide alal. Ta tunneb peensusteni oma ettevõtte menüüd ja oskab soovitada kokku sobivaid toite ja jooke.
Tartu Rakenduslikus Kolledžis õppinud kelnerid tunnevad põhjalikult restoraniteenindust ja etiketti, oskavad pakkuda lahendusi ka ootamatutes olukordades ja teenindada erineva kultuuri- ning keeletaustaga kliente.
KELLELE?
Kelneri eriala sobib inimesele, kes naudib suhtlemist ja teenindamist ning kellel on hea suhtlemisoskus ja kannatlikkus. Samuti on oluline oskus säilitada rahulikkus ka stressirohketes olukordades ning kiiresti ja efektiivselt lahendada probleeme. Lisaks on vaja head mälu ja võimet töötada kiiresti muutuvates olukordades. Kokkuvõttes on kelneri eriala sobiv inimesele, kes naudib meeskonnatööd, on tähelepanelik detailidele ja naudib teenindamist.
KUIDAS TOIMUB ÕPE?
Kelneri eriala õpe toimub mittestatsionaarses sessioonõppes, mis tähendab suuremat iseseisva töö osakaalu ja vähem koolipäevi. Õppevorm sobib hästi töötavatele inimestele, kes saavad praktika sooritada enda töökohas.
Eriala kirjeldavad märksõnad: Kelner, teenindus
- Õppima asumise eelduseks on minimaalselt põhiharidus ning oluline on hiljemalt õpingute jooksul täisealiseks saamine (nõue on seotud alkohoolsete jookide käitlemisega praktikal ja töötamisel).
- Vestlus (Vastuvõtukatsena on individuaalne vestlus veebis. Vestlus keskendub kandidaadi senisele õpiteele, eriala valiku põhjendustele ning valmisolekutele töötada teeninduse valdkonnas.)
Tartu Rakendusliku Kolledži lõpetanud kelner:
- planeerib ja korraldab iseseisvalt oma tööd teenindajana ja kasutab professionaalseid töövõtteid;
- tutvustab joogi- ja toidumenüüd ja oskab neid kokku sobitada;
- tunneb teenindusetiketti;
- oskab vastata küsimustele ja anda omapoolseid soovitusi nii tava- kui eritoidu osas;
- mõistab tellimuse vastuvõtmise ja edastamise peensusi;
- valdab lauakatmise ja serveerimiskunsti vastavalt menüüle;
- oskab küsida, saada ja edasi anda kliendi tagasisidet;
- teab, kuidas alustada, hoida ja lõpetada meeldivalt kliendikontakt;
- valdab diskreetset koristuskunsti;
- on sooritanud õpingute lõpus kelneri 4. taseme kutseeksami.
Tartu Rakendusliku Kolledži lühikeses pooleaastases õppekavas on 5 nädalat restoraniteeninduse praktikat. Praktikat sooritatakse väga erinevat tüüpi ettevõtetes: kohvik Werner, hotell Dorpat, restoran Joyce, restoran Hõlm, kohvik-restoran Chez Andre, kohvik Spargel jt.
Hea teada!
- Praktikakohast kujuneb sageli esimene ja kindel töökoht.
- Tartu Rakenduslikus Kolledžis toimub õppetöö ja praktika kaasaegses õppeköögis ja -restoranis.
- Tartu Rakenduslik Kolledž toetab õpilaste osalemist kutsevõistlustel. Edukas osalemine kutsevõistlustel loob kasulikke kontakte tööandjatega!
Restoranid eelistavad professionaalsete kutseoskuste ja praktikaga kelnereid. Professionaalne kelner teenib üldjuhul olulise lisatöötasu teenindust tunnustava tagasiside näol.
Tartu Rakendusliku Kolledži kelneri eriala lõpetajale on kindlustatud:
- Kindel töö ja valikuvõimalused:
- kohvikutes,
- restoranides,
- välitoitlustuses,
- catering-ettevõtetes.
- Kutsetunnistus kehtivusega Eestis ja teistes Euroopa riikides.
- Karjäärivõimalused:
- ambitsioonikamatest kelneritest kasvavad sageli välja vahetusevanemad, teenindusjuhid, ülemkelnerid, baarmenid, sommeljeed – joogikelnerid või suisa kaupmehed ja toitlustusettevõtjad.
Edasiõppimise võimalusi pakuvad:
- Kutsehariduse tasemel:
- Tallinna Teeninduskool
- Vanemkelner
- Tallinna Teeninduskool
- Kõrghariduse tasemel:
- TTÜ Kuressaare Kolledž
- Turismi ja toitlustuskorraldus
- Tallinna Tehnikaülikool
- Toidutehnika ja tootearendus
- Tallinna Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- Tartu Ülikool
- Toitlustuse kutseõpetaja
- TTÜ Kuressaare Kolledž
Küsi lisainfot
Eriala ja õppekavaga seotud küsimuste korral pöördu:
Maire Merits
Toitlustuse ja turismi osakonna juhataja
Küsi lisainfot
Sisseastumise ja kutsevalikuga seotud küsimuste korral pöördu:
Helen Johanson
Tugikeskuse juht